Activitatea Serviciilor de Asistență Medicală de Urgență în prespital poate fi caracterizată ca o permanentă luptă împotriva cronometrului. Ajungerea la persoana aflată în pericol într-un timp cât mai scurt este condiția necesară și obligatorie pentru a putea spera la succesul intervenției. Din păcate, întotdeauna există un dezechilibru între numărul solicitărilor și cel al resurselor disponibile, în defavoarea resurselor. Cum restrângerile financiare ne împiedică să rezolvăm această problemă prin angajări de personal suplimentar, am căutat alte mijloace de echilibrare a balanței.

De aici s-a născut ideea unui sistem de alarmare a voluntarilor ASSB, în cazul unor situații urgente aflate în locuri publice. Voluntarii respectivi sunt instruiți în tehnicile de prim ajutor și pot reprezenta first responderii care să ajungă într-un interval de maxim 5 minute la locul accidentului, astfel încât persoana în pericol să poată primi suport vital de bază înainte de instalarea unor leziuni ireversibile.

În contextul în care tot mai mulți oameni își pierd viața din cauza neacordării primului ajutor la timp, proiectul "Există un erou în fiecare dintre voi" are ca principal scop reducerea timpului de ajungere la urgențe de grad 0 și 1 din locurile publice la mai puțin de 6 minute. Acest lucru se va realiza prin alertarea persoanelor laice instruite de Societatea de Salvare București și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov în tehnici de prim ajutor, atunci când acestea se află pe o rază de maxim 1000 de metri față de victimă. Aceștia acționează conform ultimelor protocoale în vigoare pentru stabilizarea pacientului până la sosirea echipajului specializat. În orice urgență de grad 0 sau 1, acțiunea în primele 7 minute de colaps face diferența între viață și moarte. Deși o inimă poate fi repornită și după 30 de minute de stop cardio-respirator, leziunile la nivel cerebral sunt ireversibile.

  1. Completează formularul de înscriere în program aici
  2. Vei primi un SMS cu detaliile cursului de prim ajutor, la care trebuie să răspunzi confirmând prezența sau cerând reprogramare
  3. Adu contractul de voluntariat primit prin e-mail în dublu exemplar și o copie a CI la cursul de prim ajutor
  4. Promovează cursul de prim ajutor cu cel puțin nota 7
  5. După activarea contului de către echipa administrativă, te vei putea autentifica conform instrucțiunilor primite în e-mail, folosind adresa de e-mail și parola introduse în formularul de înscriere
  6. În funcție de disponibilitate, vei putea interveni la fiecare caz primit prin aplicație sau prin SMS