Raluca Buzdugan / sursa
Astă seară un medic şi un asistent din acest minunat program de voluntari l-au ajutat pe Andrei. Andrei este un băieţel care, după ce căţelul lui fusese călcat de o maşină, din durere şi disperare a făcut o criză cu ţipete, tăvălit pe jos, agitaţie, plâns. Soţului meu, care trecea pe acolo, i-a fost frică că băiatul a făcut un grav atac de panică sau o criză de epilepsie şi a chemat salvarea 112. La scurt timp, a sosit mama copilului şi imediat tinerii din acest program, care s-au purtat foarte frumos cu copilul şi l-au liniştit destul de bine. După un timp, a venit şi Salvarea şi deşi doctoriţa de pe Salvare era foarte nemulţumită că “nu e o urgenţă adevarată” l-a luat să îl ducă la spital, împreună cu mama băiatului. Nu ştim ce s-a mai întâmplat cu băieţelul, dar cei din programul “Există un erou în fiecare dintre voi” au fost foarte eficienţi în a-l linişti. Sper că şi la spital medicii s-au purtat frumos cu el şi că nu va avea atacuri de anxietate multe nopţi de acum. Le mulţumim celor doi pentru eficienţă şi umanitate.
Adela Grasu / sursa
Ora 12:17, am primit SMS: Bărbat, 60 ani, strada Gramont 11, căzut în stradă, inconştient.
Am ajuns la 12:19, am găsit victima căzută în zapadă, în decubit dorsal, inconştient, nu respira; cunoscut diabetic şi coronarian; vecinii îl văzuseră când a căzut şi făcuseră solicitarea imediat.
Am început compresiile toracice; imediat a ajuns şi un bărbat care a afirmat că este medic şi doamna doctor de la clinica privată de pe stradă; împreună am continuat RCP + ventilaţii, timp de circa înca 4-5 minute, până când a sosit echipajul PA de la SMURD, care a preluat resuscitarea.
Ritmul era iniţial de FV; s-au administrat 2 şocuri şi ulterior victima a intrat în asistolă. Aici, moment de frustrare pentru mine, care aş fi putut să prind linie şi să administrez adrenalina cu ceea ce avea SMURD pe trusă…dacă aş fi fost cadru medical calificat.
La ora 12:40 soseşte masina 1 şi eu ma retrag, nu fără a tempera toţi vecinii din cartier, care aveau ceva cu atitudinea medicului specialist de pe maşina 1. Cu satisfacţia că, poate, am ajutat la salvarea unei vieţi (nu am rămas să văd rezultatul resuscitării, mi-era frig şi stătusem în genunchi în zăpadă) şi cu părerea de rău că nu am putut face tot ce am învăţat…
Gabi Vâlsan / sursa
Am primit alertă prin SMS cu adresa Şoseaua Mihai Bravu. Eram în apropiere, am scos rucsacul de urgenţă din maşină, mi-am pus vesta de voluntar şi am sunat la Medicul coordonator din dispecerat pentru detalii. Pacientul de 40 de ani era într-o farmacie cu depresie şi gânduri de suicid. Rămas singur după un deces în familie, externat din spital de 3 zile şi blocat în Bucureşti din cauza vremii. Hemodinamic stabil, comunicativ, un pic tahicardic şi acuzând uşoară cefalee. Am acordat suport psiholohic până la sosirea echipajului. Preluat de echipajul 402.
Moruz Alexandru / sursa
Telefonul sună, alertă mesaj
Nume:… ; Vârstă 56; Sex :M; Locaţie: Sector 1, Bulevardul Expoziţiei X; Descriere: Hemoragie.
Îl sun pe Radulian Alexandru stiind că şi el este logat la aceeaşi adresă că şi mine, fiind vecini.
Radulian: “Am luat eu comprese şi mănuşi. Hai!”
Moruz: “Am luat eu veste şi încă o pereche de mănuşi. Hai în faţă la bloc!”
Luăm legătura cu dispeceratul şi ni se dă un punct de reper şi că a plecat SMURD-ul. Fiind foarte aproape, am ajuns imediat la 2 minute de SMURD şi am ajutat la oprirea hemoragiei ce încă nu se oprise şi imobilizarea cu guler cervical.
Victima era conştientă cu un TCC parietal stâng hemoragic şi tcf cu suspiciune de fractură piramidă nazală şi plagă deschisă în dreptul zigomaticului hemorgic prin agresiune.
Am povestit poliţiei despre programul acesta şi au părut plăcut impresionaţi, notând numele Există un EROU în fiecare dintre VOI în agenda lor de teren. La aproximativ 4 minute, poliţia a încătuşat şi suspectul la aproximativ 150 de metrii de loacţia evenimentului.
Alla Belova / sursa
I-ul caz: 02.12.2013, ora 19:29, am primit alertă prin sms : Nume:…; Vârstă 40; Sex F; locaţie: sector 3, str. Liviu Rebreanu x, SMURD nu are resurse. La 19:37, am luat legătura cu Dispeceratul care mi-a precizat locaţia exactă. La 19:40, am localizat pacienta; era conştientă şi respira singură; nu era în stare să vorbească, a dat din cap semn că n-o doare nimic. Echipajul a ajuns la 20:09, ambulanţa tip B1/B2. Medicul a recunoscut pacienta, AVC; a fost pusă pe targă, monitorizată şi transportată la SUUB.
Alex Moruz / sursa
Nume: C.M; vârsta 26;sex F; Locaţie sector 1, Bulevardul Mihalache Ion
La ajungere (după aprox 6 min) au fost observate următoarele:
O femeie de 26 de ani conştientă, cooperantă ,însărcinată 20 săptămâni cu durere abdominală difuză cu iradiere lombară, cu app de 2 avorturi spontane, av 95.
Manevre acordare suport psihologic, monitorizare, predata ambulanta S.A.B.I.F. cu SpO2 97%,
Av 95, Ta107/67 mmHg.
Denisa Boştină / sursa
Femeie, 48ani, locaţie Bucureşti, sector 6, şoseaua Orhideelor 31-33, descriere:cefalee. Am ajuns în aproximativ 5 minute, pacienta conştientă şi cooperantă, acuza dureri la nivelul occipital şi frontal. În câteva minute a sosit şi un echipaj al ambulanţei care a preluat pacienta. Aceasta a afirmat în prezenţa doamnei asistente că este hipertensivă cunoscută, dar că îşi neglijează tratamentul. Acestea fiind spuse, echipajul mi-a mulţumit şi am primit liber!